- معرفی اجمالی
- تاریخچه
- جاذبه های گردشگری
- هتل های برتر
- فیلم معرفی
کاشان شهری تاریخی است که مرکز شهرستان است و بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرستان پس از مرکز استان اصفهان است. این شهر زادگاه یکی از کهنترین تمدنهای جهان در منطقه ای بنام سیلک با قدمتی بیش از هشت هزار سال است.کاشان بیست و هشتمین شهر پرجمعیت ایران است. این شهر اولین تمدن یکجا نشینی و شهر نشینی را دارد.[۲]
کاشان مهد تمدن و فرهنگ سنتی ایران است. این شهر دارای بیش از هشت هزار سال قدمت شهرنشینی و یکی از زیباترین شهرهای ایران است.و دارای روستاهای تاریخی و زیبا با آب و هوای ییلاقی مانند روستاهای زیبا و تاریخی قهرود و ابیانه میباشد.
کاشان یکی از نخستین سکونت گاههای جمعی بشر روی کره خاکی با نام تمدن سیلک است؛ و برخی چون جهانشاه درخشانی معتقدند این خطه در تکوین تمدن ایرانی نقش اساسی داشتهاست.
کاشان شهری با اصالت و با مشاهیر علمی و ادبی زیادی است و نقش پررنگی در صنعت گردشگری ایران دارد. عدهای از مورخین کاشان را نخستین شهر ایران و جهان میدانند.[۳]
اقلیم این شهر که دارای دو بخش کوهستانی و کویریست آن را به یکی از سکونتگاههای مهم در ایران بدل ساختهاست. آداب و رسوم گلابگیری و قالیشویان از مراسم سنتی این شهر است که سالانه بازدیدکنندگان زیادی را به خود اختصاص میدهد. مراسم گلابگیری معمولاً از اوایل اردیبهشت ماه شروع شده و مراسم قالیشویان در مهرماه هر سال در کاشان برگزار میگردد. از مناطق کویری کاشان میتوان نوش آباد، سفیدشهر و… را نام برد. از مناطق کوهستانی کاشان نیز میتوان قمصر، نیاسر، برزک و… را عنوان کرد. اسحق آباد (ساقآباد) روستایی بکر و زیبا در نزدیکی نیاسر مکان مناسب و خوش آب و هوایی برای کوهنوردی است. کویر مرنجاب نیز از دیگر جاذبههای اطراف کاشان میباشد.
کاشان دارای شبکه رادیویی است که وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران میباشد این شبکه در بیست و دوم بهمن سال ۹۷بهطور رسمی افتتاح شد.رادیو کاشان روزانه به مدت هشت تا ده ساعت برنامههایی را مخصوص مردم منطقه فرهنگی کاشان تولید و پخش میکند. رادیو کاشان بر روی موج fm فرکانس ۹۷/۷ مگاهرتز و همچنین بر روی گیرندههای دیجیتال از طریق ماهواره بدر در دسترس میباشد.
کاشان مجهز به امکانات پخش تلویزیونی است و در هفته برنامه زنده ای از کاشان بر روی انتن شبکه اصفهان می رود که این نوید دهنده اینده ای خوش برای سیمای کاشان است.
ریشهشناسی[ویرایش]
در مورد ریشه نام شهر کاشان مانند بسیاری از نامهای دیگر اختلاف نظر وجود دارد. گروهی کاشان را برگرفته از «کی آشیان» به معنای جایگاه حاکمان میدانند و گروهی دیگر لغت کاشان را به معنی خانههای تابستانی که با چوب و نی ساخته میشوند، دانستهاند. بر اساس نظر دیگری کاشان تحریفشدهٔ «کاسیان» و به معنای محل اسکان اقوام کاسی یا همان کاشی بودهاست، و امروزه کاشانیها را «کاشی» خطاب میکنند. در گفتههای دیگر ساخت کاشی مرغوب در این منطقه را دلیل نامگذاری شهر به نام کاشیان میدانند که به کاشان تحریف شدهاست.[۴]
تاریخ کهن[ویرایش]
دوران پارینه سنگی[ویرایش]
قدیمیترین آثار سکونت انسان در منطقه کاشان شامل ابزارهای سنگی است که در کنار چشمههای نیاسر و در تراورتن کفتار خون کشف شدهاند و مربوط به عصر پارینه سنگی میانی هستند که بیش از چهل هزار سال قدمت دارند.[۵] در این دوره احتمالاً انسان نئاندرتال در منطقه میزیستهاست. از حدود چهل هزار سال پیش انسان امروزین در منطقه مستقر شده که آثار آنها در تپههای تراورتن سفید آب یافت شدهاست.[۶] انسانهای این دوره از طریق شکار و گردآوری نباتات امرار معاش میکردند و با توجه به خشکی منطقه بیشتر در اطراف چشمههای دامنه کوه کرکس مستقر میشدند. ابزارهای سنگی ساخته شده توسط این انسانها هماکنون در موزه ملی ایران در معرض دید عموم است.
دوران باستان[ویرایش]
نوشتار اصلی :تپه سیلک
سیَلْک نام یکی از کهنترین فرهنگهای یکجانشینی بشر در مرکز فلات ایران است که در شهر کاشان قرار دارد. محوطه باستانی سیلک که در منطقه امیرالمؤمنین کاشان واقع شده قدمتی در حدود بیش از ۸۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال دارد.
نزدیک به ده هزار سال پیش و در پی دگرگونیهایی که از لحاظ آب و هوایی در فلات ایران رخ داد، زندگی روستا نشینی، دامداری و کشاورزی گسترش یافت. آثار کهنترین مردم کشاورز و دامدار منطقه در دو مکان سیلک و شورابه در کاشان یافت شدهاست. سیلک یکی از مکانهای تاریخی پس از تمدن جیرفت کرمان در فلات ایران است که مدارک نوشته از دوران مادها در آن پیدا شده ولی خطی که همزمان با آغاز تاریخ در ایلام به وجود آمدهبود، با نام پروتو ایلامی شناخته شده پس از رها شدن این پایگاه بازرگانی از میان رفت.
مهاجرت آریاییان و کاسیان[ویرایش]
تمدن مردمان تپههای سیلک در ۵٬۰۰۰ سال پیش مغلوب تمدن آریایی (شاید کاسیها یا همان کاشیها یا در واقع کاسپیان) شد[نیازمند منبع] که یادگارهای آنها در لایههای گوناگون حفاری مانند ظروف لولهدار بلند با نگاره اسب و خورشید و جنگافزار آهنی و شمشیر و نیزههای بلند پیدا شدهاست.[نیازمند منبع]
محوطه باستانی سیَلْک در پهلوی جنوب غربی کاشان و در سمت راست خیابان امیرکبیر کاشان (خیابان متصلکننده مرکز شهر به فین) قرار دارد و از دو تپهٔ شمالی و جنوبی که در فاصله ۶۰۰ متری یکدیگر قرار دارند و دو گورستان تشکیل شدهاست.
یکی از گورستانها که گورستان الف نامیده میشود ۳۵۰۰ ساله است و در ۲۰۰ متری جنوب تپهٔ جنوبی واقع شدهاست که امروزه بر روی آن بلواری ۲۴ متری به نام بلوار امیرالمؤمنین کشیده شدهاست. گورستان دیگر که گورستان ب نامیده میشود ۳۰۰۰سال قدمت دارد و در زیر باغها و زمینهای کشاورزی پهلوی غربی تپهها قرار دارد.
در هنر سیلک جنبه تزیینی آن شدید است و هنری است که آریاییها با خود آوردهاند.
در دوران مادها و سایر دورانهای باستان نیز کاشان پابرجای بودهاست.
دوران اسلامی[ویرایش]
در اوایل دورهٔ اسلامی متون جغرافیایی از کاشان به عنوان شهری کوچک یاد کردهاند، بعدتر توسعه در فلات ایران و موقعیت مرکزی کاشان و قرار داشتنش در مسیر ارتباطات، این شهر را به مرکز مهم صنعتی بدل ساخت، از این به بعد بیشتر به عنوان شهری در اندازه متوسط و البته موفق از کاشان یاد شدهاست. در حمله مغول شهر ویران میشود و کمی بعدش دوباره بازسازی میشود. در دورهٔ صفویه کاشان مورد توجه بودهاست و پادشاهان غالباً در آن سکنا میگزیدند و از این شهر به عنوان مرکزی تجاری بزرگ و ثروتمند یاد شدهاست. علیرغم آشوبهای پس از صفویه و زلزله بزرگی که در دوره کریم خان زند در کاشان میآید این موقعیت تا حدودی حفظ میشود، اما آشوبهای اواخر دوره قاجار و ناتوانی در رقابت با نساجی اروپا موجب زوال شدید شهر میشود.[۷]
اصطخری در وصف شهر کاشان گوید شهریست کوچک و ابنیهی آن، غالباً از خشت است. جغرافینویسان قدیم عرب آنرا بهصورت قاشان نوشتهاند. این شهر در مشرق زمین بهساختن یک نوع آجر معروف به کاشی مشهور است. مقدسی گوید کاشان عقربهای عجیب دارد. یاقوت به کاسههای سبز رنگ قشنگ آنجا که به سایر بلاد صادر میگردید اشاره نموده است. وی میگوید که اهالی کاشان تماماً شیعهی امامیه هستند. حمدالله مستوفی گوید آنرا زبیده خاتون منکوحهی هارونالرشید ساخت.
خانه بروجردی ها ، معماری هوشمندانه در جاهای دیدنی کاشان

کاشان که رسیدید، حتما سراغ محلهی سلطان امیراحمد هم بروید و از خانه بروجردی ها دیدن کنید. این خانه نگین جاهای دیدنی کاشان است که تا ساعت ۹ شب میتوانید از آن بازدید کنید و در فضای آرامشبخشش قدم بزنید. این بنا سوغات دورهی قاجار در ایران است و از شاهکارهای هوشمندانهی تاریخ ایران در قرن ۱۳ محسوب میشود. این خانهی وسیع با دو حیاط بیرونی و اندرونی، حوضی بزرگ، سردر زیبا، درهای چوبی و خط و نقوش دیوارها، چشم شما را همراه خود میکند تا از لحظهلحظهی حضور در این محل لذت ببرید. اما ویژگی بینظیری که در خانه بروجردی ها شما را شگفتزده میکند، بادگیرهای آن و هوای مطلوب و خنک آن در تابستان است که شما را از آبوهوای گرم منطقهی کویری ایران نجات میدهد. این خانه نمونهی منحصربهفردی در سبک معماری نوی ایران است.
کاشان شهری تاریخی و دیدنی در ایران است که در منطقهی کویر ایران جا خوش کرده و قسمتی از استان اصفهان است. این شهر زیبایی معماری اصفهان را به ارث برده و پر از تصویرهای جذاب مسافرانی است که این شهر را مقصد خود کردهاند. در این مطلب با سفرزون برای آشنایی با جاهای دیدنی کاشان همراه شوید.
خانه بروجردی ها ، معماری هوشمندانه در جاهای دیدنی کاشان

کاشان که رسیدید، حتما سراغ محلهی سلطان امیراحمد هم بروید و از خانه بروجردی ها دیدن کنید. این خانه نگین جاهای دیدنی کاشان است که تا ساعت ۹ شب میتوانید از آن بازدید کنید و در فضای آرامشبخشش قدم بزنید. این بنا سوغات دورهی قاجار در ایران است و از شاهکارهای هوشمندانهی تاریخ ایران در قرن ۱۳ محسوب میشود. این خانهی وسیع با دو حیاط بیرونی و اندرونی، حوضی بزرگ، سردر زیبا، درهای چوبی و خط و نقوش دیوارها، چشم شما را همراه خود میکند تا از لحظهلحظهی حضور در این محل لذت ببرید. اما ویژگی بینظیری که در خانه بروجردی ها شما را شگفتزده میکند، بادگیرهای آن و هوای مطلوب و خنک آن در تابستان است که شما را از آبوهوای گرم منطقهی کویری ایران نجات میدهد. این خانه نمونهی منحصربهفردی در سبک معماری نوی ایران است.
در سفرزون بخوانید
باغ فین ، شکوه سبز طبیعت کاشان

یکی دیگر از جاهای دیدنی کاشان که حسابی شیفتهاش خواهید شد، باغ فین است که در خیابان امیرکبیر قرار دارد و در آن هم میتوان از طبیعت لذت برد هم از آثار تاریخی. سرسبزی این باغ در کنار معماری خاص عمارت آن، نقش مهمی در جذابیت توریستی کاشان دارد. روی سنگفرشهای خواستنی این باغ قدم بزنید و از شیطنت فوارههای خوشصدای آن لذت ببرید. در تمام مسیر درختان بلند و خوش قد و قامت باغ شما را همراهی میکنند تا فراموش کنید که در یک منطقهی کویری قرار دارید. سرسبزی باغ فین زیباترین تضاد آبوهوایی را در ایران به نمایش میگذارد.
حمام فین ، قتلگاه مرد پر افتخار تاریخ ایران

حمام فین یکی از جاهای دیدنی کاشان است که بهواسطهی اهمیت تاریخی آن بسیار در بین ما ایرانیها مشهور است. این حمام در بخش جنوبی باغ زیبای فین قرار گرفته و در حقیقت از دو حمام تشکیل شده است. ساخت یکی از این حمامها که به حمام برزگ یا سلطنتی شناخته شده، به فرمان فتحعلیشاه بوده است. حمام دیگر که با نام حمام کوچک یا صفوی معروف است، همان مکانی است که یکی از سیاهترین صفحههای کتاب تاریخ ایران را به خود اختصاص داده؛ امیرکبیر، صدراعظم پر افتخار ایرانی دراین حمام به قتل رسیده و به همین سبب این بنا در بین جاهای تاریخی اهمیت بالایی دارد.
خانه طباطبایی ها ، طنازی معماری ایرانی

زیباترین و در عین حال قدرتمندانهترین بنای کاشانی، خانه طباطبایی ها است که در خیابان علوی جا گرفته است. این بنای بسیار وسیع خوراک عاشقان معماری سنتی ایران است تا سری به آن بزنند و در هر گوشهاش نکتهی مهمی برای کنکاش و تحلیل پیدا کنند. تمام قسمتهای این خانه از جمله هشتی، ایوان، حیاط خلوت و از همه مهمتر تالار شاهنشین، جذابیت بینظیری در بین جاهای دیدنی کاشان دارد. شاهنشین مکانی مجلل برای پذیرایی از مهمانها بوده و از ویژگیهای آن سقف بلند، آینهکاریها و گچبریهای دیدنی و پنجرههای مشبک است که شکوه فراوانی به این بنا بخشیده است.
خانه عباسیان ، لوکیشن سریالهای تاریخی ایران
خانه عباسیان مثل دیگر خانههای تاریخی کاشان در محلهی سلطان امیراحمد قرار گرفته و به جذابیت این منطقه اضافه کرده است. این خانه حجت را در معماری سنتی ایران تمام کرده و هر آنچه که این سبک معماری میطلبد، در خود جمع کرده است. این خانه گچبریهای دیدنی، قرینهسازیهای حرفهای و طراحیهای منحصربهفردی در جاهای دیدنی کاشان دارد و بهواسطهی جذابیتهای بالای معماری، لوکیشن سریالهای تاریخیای مثل «ملاصدرا» و «مسافر ری» بوده است. رستوران سنتی داخل این خانه فرصت استراحت داچسبی را برای بازدیدکنندهها بهوجود آورده و آن را خواستنیتر کرده است.
خانه عامری ها ، هتلی در بنای تاریخی

خانه عامری ها سوغات جا مانده از دورهی زندیه است که در دورهی قاجار کاملتر شده است. این خانه در محلهی سلطان امیراحمد قرار دارد و مثل سایر خانههای تاریخی کاشان، گچبرها، منبتکاریهای اصیل و… جذابیت بالایی برای گردشگران داخلی و خارجی بهعنوان جاهای دیدنی کاشان دارد. این خانه امروزه با عنوان هتل سرای عامری ها برای مسافران شناخته شده است.
بازار سنتی کاشان یکی از دیدنی های کاشان

بازار سنتی کاشان شاهکار تاریخ معماری و تجاری ایران است که مربوط به دورهی صفویه است. این بازار در خیابان افضل قرار گرفته و از گذشته به دلیل همنشینی با راههای مهم بازرگانی حالوهوای پر رونقی پیدا کرده و بازار محبوب ایرانی به حساب میآید. این بازار در میان جاهای دیدنی کاشان هم حرف بسیاری برای گفتن دارد و سبک زیبای معماری آن به رونق تجاری آن اضافه کرده است.
قمصر ، عطر خوش کاشان

قمصر کاشان ، منطقهی خوشعطر و رنگ کاشان است. این مکان از جاهای دیدنی کاشان است که با نام گلاب خوشعطرش مشهور است. قمصر کاشان در اواسط بهار سرزمین صورتیرنگ گلهای محمدی و دلرباترین شهر ایران با هوای دلانگیز بهاری میشود. هر ساله هزاران نفر برای حضور در مراسم مهیج گلابگیری مسافر بهاری کاشان میشوند و زیباترین فستیوال ایرانی را تجربه میکنند
روستای ابیانه ، زیبایی سادگی روستایی

یکی از جاهای دیدنی کاشان در پاییز یا هر فصل دیگری، روستای ابیانه است که در بین گردشگرهای داخلی و خارجی طرفدارهای بسیاری دارد. این روستا آب و هوای مطلوب و معتدلی دارد و معماری خاص روستایی آن در کنار طبیعت دلچسبش، آن را به یکی از مناطق پر توریست ایران تبدیل کرده است.
شهر زیرزمینی نوش آباد ، گنج پر رمز و راز کاشان

حوالی شهر کاشان شهری به نام نوش آباد قرار دارد که یکی از عجایب تاریخی ایران را در خود جا داده است. شهری زیر زمینی با معماری جالبی در این منطقه ساخته شده که عمق بعضی از نقاط آن تا ۱۸ متر هم میرود. دنیایی از اتاقها، راهروها، کانالها و… کنار هم در ۳ طبقه جمع شدهاند و در جاهای دیدنی کاشان بهعنوان یک گنج تاریخی پر رنگ شدهاند. این مکان به مجموعه اویی هم مشهور است.
آبشار نیاسر ، طبیعتی جذاب در چند کیلومتری کاشان

آبشار نیاسر در چند کیلومتری شمال غرب کاشان، در محلهی قدیمی سرکمر قرار دارد. این آبشار نمای فوقالعادهای دبه شهر نیاسر داده است و یکی از جاذبههای محبوب در بین گردشگران است. آب این آبشار از چشمهی تالار تأمین میشود و در زمستان از همیشه پر آبتر است. در کنار این آبشار ورودی غار نیاسر را هم میتوانید ببنید که به جذابیت آن اضافه کرده است. در فهرست طبیعت کاشان ، سری هم به حوالی شهر بزنید و آبشار نیاسر را از دست ندهید.
حمام سلطان امیراحمد ، معماری خاص یک حمام

یکی از آثار مهم و ارزشمند کاشان، حمام سلطان امیراحمد است. تزئینات این حمام آن را به به اثری مهم در میان جاهای دیدنی کاشان تبدیل کرده است. این حمام یکی از جذاب ترین حمام های ایران است و درست در بافت تاریخی شهر، حوالی خانه بروجردی ها، خانه عباسیان و خانه طباطبایی ها قرار گرفته است. حمام سلطان امیراحمد یک پشت بام تماشایی هم دارد. این پشت بام مورد علاقه بسیاری از عکاسان است.
بام این حمام یکی از نمونه های منحصربفرد بام های گنبدی کشور است. بر روی بام چندین گنبد وجود دارد که با شیشه های عدسی محدب پوشیده شده اند. این شیشهها باعث می شوند نور به داخل برسد و از طرفی امکان دیدن فضای داخلی هم وجود نداشته باشد و این موضوع شیوهای نو در سبک معماری آن دوران است.
مسجد جامع کاشان ، بنایی ۸۰۰ ساله

اگر در کوچه و پس کوچههای زیبای کاشان سرک بکشید، به خیابانی با نام بابا افضل خواهید رسید. در این خیابان میتوانید شاهد قدیمیترین مسجد تمام شهر کاشان باشید. این مسجد با شماره ثبت ۲۵۲، در سال ۱۳۱۵ به لیست آثار ملی ایران اضافه شد. با توجه به اسناد تاریخی، ساخت این مسجد زیبا به دوران سلجوقی باز میگردد. البته همانطور که میدانید، ایرانیان در ابتدا پیرو آیین زرتشت بودهاند. به همین دلیل این مسجد نیز در گذشته آتشکده بوده و پس از گرویدن مردم ایران به دین مبین اسلام، این آتشکده تبدیل به مسجد جامع کاشان شده است.
یکی از افرادی که در ساخت این مسجد تلاش بسیاری داشته، صفیه خاتون، دختر مالک اشتر، همان سردار بزرگ بوده است. همچنین یکی دیگر از نکات بسیار جالب که این مسجد را در بین جاهای دیدنی کاشان معروف کرده این است که دو محراب با دو قبله دارد. زمانی که از محلیان منطقه در این مورد سوال میکنید، با دو پاسخ مختلف رو به رو خواهید شد. اول اینکه در گذشته ابزار دقیقی برای سنجش قبله نبوده و به همین دلیل محراب اصلی اشتباه ساخته شده است. به همین دلیل محراب را تخریب کردهاند اما آثار گچکاری آن باقی مانده و یک محراب جدید کنار آن ساختهاند. اما برخی دیگر بر این باور هستند که محراب دیگر مربوط به زمانی است که بیت المقدس قبله مسلمین بوده و جهت آن همسو با بیت المقدس است.
این مسجد دارای یک مقصوره جداکننده منحصر به فرد زیر گنبد آجری خود است. همچنین دارای سه شبستان، کوره پخت ظروف چینی و ایوانی مرتفع است.
مسجد و مدرسه آقا بزرگ ، یکی دیگر از جاهای دیدنی کاشان

شاید در سفر به استان اصفهان و شهر کاشان، زمانی که به دنبال جاذبههای توریستی میگردید، بارها با مساجد مختلف رو به رو شوید. از طرفی امکان دارد تصور کنید که همه مساجد شبیه به هم هستند و بهتر است زمان خود را صرف دیدن امثال مختلف آنها نکنید. اما مسجد و مدرسه آقا بزرگ، یکی از جاهای دیدنی کاشان است که حتما باید از آن بازدید نمایید. پیش از هرچیز باید بدانید که مسجد آقا بزرگ، تنها مسجد پنج طبقه در تمام دنیا بوده و به همین دلیل شهرت جهانی دارد.
مسجد آقا بزرگ کاشان را به گنبدی عظیم و آجری به همراه منارههای کاشی کاری شده زیبا و بلند میشناسند. نقاشیها، مقرنسکاریها، کاشیکاریها و گچبریها همه منحصر به فرد، دیدنی و زیبا هستند. این مسجد به دست حاج محمد تقی خانبان ساخته شده. او مسجد آقا بزرگ را به یادبود داماد مرحوم خود، یعنی ملا محمد مهدی نراقی که در بین مردم به آقا بزرگ معروف بود، بنا کرد. این مسجد در سال ۱۳۳۰ هجری در لیست آثار ملی ایران ثبت شد و امروزه شهرتی جهانی دارد.
در دوران گذشته از مسجد آقا بزرگ به عنوان مدرسه نیز استفاده میکردند. به همین دلیل باید انتظار دیدن فضای داخلی بسیار بزرگی را داشته باشید. یکی از بخشهای دیدنی مسجد، کتیبه مالیاتی بزرگی است که از بیرون بر درب ورودی مسجد نصب شده. این کتیبه از طرف محمد شاه قاجار به مسجد اهدا شده و نشان دهنده معافیت مالیاتی مردم کاشان در آن زمان است. در لیست جاذبه های گردشگری کاشان حتما از این مدرسه دیدن کنید.
تپههای سیلک کاشان ، اولین خاستگاه تمدن شهرنشینی ایران

یکی از جاهای دیدنی کاشان که کمتر کسی از آن آگاهی دارد، تپههای سیلک است. تپههای سیلک را برخی با نام زیگورات خطاب میکنند. زیگورات نام نیایشگاه مردم ایران باستان بوده که معمولا از گل و خاک رس ساخته میشد. جالب است بدانید که اولین بار در سال ۱۳۱۰ هجری این بنای تاریخی و باستانی کشف شد و مردم کاشان قبل از این، آنجا را شهر نفرین شده خطاب میکردند.
تپههای سیلک از دو تپه مختلف نزدیک به هم با طول نیم کیلومتر تشکیل شده است. در هر یک از این دو تپه، گورستانی باستانی قرار دارد. گورستانهایی که یکی از آنها سه هزار و ۵۰۰ سال و دیگر حدود سه هزار سال قدمت دارد. به همین دلیل است که اینجا را خاستگاه تمدن شهرنشینی ایران میدانند. البته متاسفانه بر روی یکی از این گورستانها، بلوار امیرالمومنین ساخته شده و دیگری زیر باغات و مزارع کشاورزی غرب تپه مخفی شده است. امروزه از ارتفاع زیگورات تنها حدود ۱۵ متر باقی مانده است. اکثر آن تبدیل به مخروبه شده اما هنوز هم دیدن آن خالی از لطف نیست.
تنها با پرداخت مبلغ دو هزار و ۵۰۰ تومان ورودیه میتوانید پا جایی بگذارید که اولین اقوام ایرانی پای خود را بر این خاک پاک نهادهاند. البته توجه داشته باشید که در شش ماه اول سال از ۹ صبح تا ۱۸:۳۰ و در شش ماه دوم سال از ۹ صبح تا ۱۶:۳۰ میتوانید وارد مجموعه تپههای سیلک کاشان شوید. برای دسترسی به زیگورات باید خودتان را به چهار کیلومتری جنوب غرب کاشان برسانید. از آنجا هم باید از جاده فین، نزدیک روستای دیزچه شوید.
غار رئیس نیاسر ، شاهکاری باشکوه در دل کوههای کرکس

شاید اغلب کسانی که عازم اصفهان میشوند، در مورد جاهای دیدنی کاشان اطلاعات زیادی ندارند و به همین دلیل است که از آن سرسری میگذرند. اکثر توریستها ترجیح میدهند تنها شاهد گلابگیری باشند یا به حمام فین بروند. اما غافل از اینکه یکی از عجایب عالم باستانشناسی ایران در همین شهر قرار دارد.
در دل کوههای کرکس شهر نیاسر که از توابع کاشان محسوب میشود، غاری عجیب و مرموز با نام غار رئیس وجود دارد. غاری که بر اساس اسناد تاریخی به دوره اشکانیان باز میگردد. این یعنی قدمت این غار به حدود ۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد. در آن دوره معابد میترایی به این شکل ساخته میشده است. معابدی برای پرستش و عبادت که باید در تاریکی محض ساخته میشدند. از طرفی دستساز بودن این غار، احتمال کاربری آن به عنوان یک معبد را قدرت میبخشد.
به غیر از دو حفره طبیعی که در دهانه ورودی به چشم میخورد، مابقی بخشها کاملا ساخته دست بشر هستند. این غار از تونلها، اتاقها، راهروها و محوطههای مختلف ساخته شده است. حتی چندین و چند چاه مختلف نیز در داخل تونل به چشم میخورند که وظیفه تامین آب شرب ساکنین را به عهده داشتهاند. مهندسی ساخت این غار به شکلی است که حتی در دورترین فاصله از دهانه ورودی، باز هم هوای تازه را میتوان استشمام کرد. در ضمن باید بدانید که در بخشهایی از مسیر این غار باید بخزید. بلندترین بخش غار تنها ۱۷۰ سانتی متر ارتفاع دارد. پس اگر فوبیای محیط بسته دارید، دیدن این غار مرموز را به شما پیشنهاد نمیکنیم.
آرامگاه شاعر محبوب، سهراب سپهری

اهل کاشانم، روزگارم بد نیست، تکه نانی دارم، خرده هوشی، سر سوزن ذوقی…، همانطور که میدانید، سهراب سپهری، شاعر خوش ذوق و معروف کشورمان، اهل این شهر کوچک کویری بوده است. با وجود اینکه پیکر پاک این شاعر و نقاش خوشآوازه در روستای مشهد اردهال، از توابع شهر کاشان آرمیده، اما عاشقان وی، این مسیر را طی میکنند تا فاتحهای بر سر مزار او بخوانند.
سهراب سپهری با اشعار و آثار خود، دید بسیاری از طرفداران شعر را به ادبیات فارسی تغییر داد. این شاعر و نویسنده معروف توانست در سال ۱۳۵۵ هجری شمسی، نهایتا تمام منظومه و هشت دفتر خود را در هشت کتاب جمع آوری کند. این شاعر گرانقدر در سال ۱۳۵۹ چشم از جهان فرو بست.
محلیان منطقه، پیکر او را به صحن امامزاده سلطان علی بن محمد باقر بردند. در ابتدا کاشی فیروزهای رنگی را به عنوان سنگ مزار او قرار دادند. اما در سال ۱۳۸۷ سنگ قبری سیاه رنگ بر روی مزار او گذاشتند که تا به امروز سالم باقی مانده است. اگر به شعر نو و آثار او علاقهمند هستید، حتما سری به مزار وی بزنید.
خانه تاریخی آل یاسین کاشان، بنایی متعلق به قرن سیزدهم

قطعا یکی از تفریحات کاشان ، دیدن خانههای تاریخی با معماریهای منحصر به فرد است. به همین دلیل است که باید خانه تاریخی آل یاسین را در لیست جاهای دیدنی کاشان قرار داد. این خانه زیبا در پاییز جلوهای ویژه دارد. البته در دیگر فصل ها مانند بهار نیز میتوان از دیدن این خانه زیبا لذت تمام برد. خانه به دوره قاجار تعلق دارد. داستان ساخت خانه آل یاسین بسیار جالب و شنیدنی است. بر خلاف تصور و رفتار همیشگی، محمد شاه قاجار دستور داد تا به یادبود محمد تقی حسینی کاشانی، عالم و مرجع معروف قرن سیزدهم کاشان، خانهای درخور وی بسازند و به ورثه اهدا کنند.
این خانه دست به دست و نسل به نسل چرخید و به دست نظامالدین مجتهد کاشانی یا همان آل یاسین افتاد. آل یاسین هم اولین نماینده مردمی کاشان، بعد از نهضت مشروطه در مجلس شورای ملی بود. به همین دلیل است که این خانه را به نام خانه تاریخی آل یاسین میشناسند.
خانه آل یاسین که در حال حاضر یکی از بهترین جاهای دیدنی کاشان محسوب میشود، تا سال ۱۳۶۵ نیز مسکونی بوده و مالکیت آن را نوادگان مجتهد کاشانی بر عهده داشتند. نهایتا در سال ۱۳۷۰، این خانه به مبلغ هشت میلیون تومان به شهرداری کاشان واگذار شد. شهرداری نیز تا سال ۱۳۷۶ مشغول مرمت و بازسازی آن بود. در حال حاضر معاونت عمرانی شهرداری کاشان در این ساختمان مستقر است. بازدیدکنندگان هم همه روزه به جز دوشنبهها، از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ میتوانند از این خانه زیبا دیدن کنند و از آن لذت ببرند.طبیعی
کاشان شهری کهن و پر رمز و راز است که ما سفرزونیها از گشتوگذار در هر گوشهاش لذت بریدم و این تجربهی ناب را با شما به اشتراک گذاشتیم. خوشحال میشویم که شما هم برای ما از تجربههای کاشانگردی خودتان بگویید.
سرای عامریها


بیشتر آنهایی که به شهرهای سنتی مثل کاشان سفر میکنند، دلشان میخواهد در هتلها و اقامتگاههایی بمانند که تاریخیاند و آنها را به دوران گذشته میبرد. برای این دسته، پیشنهاد ما اقامتگاه سنتی سرای عامریهاست.
سرای عامریها، اقامتگاه پنجستارهای در بافت سنتی کاشان است و هرچند جزو خانههای تاریخی این شهر و مربوط به دوره زندیه است، اما با نوسازی اساسی، حالا دارای تجهیزات مدرن و مطابق با استانداردهای روز دنیاست.
بسیاری از آنهایی که خانه عامریها را به عنوان اقامتگاه انتخاب کردهاند، میگویند دیدن سرای عامریها آنها را با بخش عمدهای از تاریخ کاشان آشنا کرده است. سرداب، شاهنشین، آینهخانه، هفت دری، هشتی ورودی، ایوان تابستانی و زمستانی، حوض خانه و دو بادگیر تنها بخشی از دیدنیهای یکی از بهترین هتل های کاشان است.
خانه عامریها که نامش در فهرست ۲۵ هتل برتر خاورمیانه جا گرفته است، از چند خانه متصل و تو در تو تشکیل شده و دیدن قسمتهای مختلفش ساعات زیادی را از بازدیدکننده میگیرد.
امکانات: نگارخانه ملکاشعرا، نگارخانه سهراب سپهری، تالار همایش مقتدایی و قالیسرا، بخشی از مجموعههای فرهنگی بناشده در هتل عامریها هستند. سالن اسپا، رستوران، سیستم گرمایشی و سرمایشی، اینترنت، اتاق ویژه معلولین از دیگر امکانات این هتل محسوب میشود.
قیمت: اتاقهای سرای عامریها به شاه نشین، اعیانی و کاشانههای دو نفره تقسیم شدهاند. گرانترین اتاق این هتل، برای یک شبانهروز یک میلیون و هشتصد و هشتاد هزارتومان قیمت دارد و یک اتاق دو تخته آن را میتوان با قیمتی حدود ۷۳۵ هزار تومان برای یک شب رزرو کرد.
آدرس: کاشان، خیابان علوی، بن بست باستان هفتم. فاصله این هتل تا مرکز شهر ۵ دقیقه، تا فرودگاه ۳۰ دقیقه و تا ایستگاه راه آهن ۱۵ دقیقه است.
اقامتگاه سنتی مرشدی


این خانه سنتی که حالا یکی از هتلهای به نام کاشان محسوب میشود، قدمتی ۲۵۰ ساله دارد و در زمره بهترین هتل های کاشان محسوب میشود. اقامتگاه سنتی خانه مرشدی مثل سرای عامریها در سالهای اخیر مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و حالا چهارستاره دارد. اتاقهای اقامتگاه سنتی مرشدی، مزین به فرشهای دستباف قدیمی است و خود این فرشها، جزو جاذبههای این خانه محسوب میشود.
امکانات هتل: خانه تاریخی مرشدی علاوه بر اتاقهای مجهز به حمام سنتی، سوئیتهایی مجهز به آشپزخانه شخصی دارد که کار مسافران را برای تهیه غذا راحت میکند.
از مزیتهای دیگر خانه مرشدی برگزاری تورهای ویژه کویر، کاشانگردی و خدمات ماساژ است، به اضافه کارگاه فرشی که دارهای قالی در آن برپاست و فرشهای هزار رنگ و نفیس در آن بافته میشود. اینترنت پرسرعت، چایخانه و شربتخانه، پارکینگ، خدمات ماساژ، حوض سنتی، فضای سبز اختصاصی و خزینه سنتی، از دیگر امکاناتش است.
قیمت: هزینه یک شب اقامت در اتاق دوتخته تویین به همراه صبحانه در خانه مرشدی ۳۷۰ هزارتومان است.
آدرس: کاشان، میدان کمالالملک، خیابان ملا حبیباله شریف،کوچه بوستانی
اقامتگاه خانه مرشدی ۲ ( ادیب ) کاشان


خانه ادیب، فاز دوم خانه مرشدی است که آنهم مثل خانه مرشدی ۱، قدمتی ۲۵۰ ساله دارد و پس از آنکه در سال ۹۴ مورد بازسازی قرار گرفت، به اقامتگاهی برای مسافران تبدیل شد. معماری منحصر به فرد و استفاده از عتیقههای کمیاب در دکوراسیون و طراحی این اقامتگاه و همچنین فرشهای دستباف نفیس، جزو جذابیتهای این خانه به شمار میرود.
امکانات: فروشگاه، کافی شاپ، ترانسفر رایگان به رستوران مرشدی، اینترنت پر سرعت، تلویزیون، صبحانه ویژه، تورهای کاشانگردی، روم سرویس، اینترنت محدود، فضای سبز و خدمات باربری از امکانات این اقامتگاه محسوب میشود.
قیمت: هزینه رزرو یک اتاق دو نفره به همراه صبحانه در این هتل ۴۱۰ هزارتومان است.
آدرس: کاشان، میدان کمال الملک، خیابان ملا حبیب اله شریف، کوچه بوستانی. از خانه ادیب تا ایستگاه راه آهن ۱۳ دقیقه، تا چشمه سلیمانیه ۲۰ دقیقه، تا خانه تاریخی عباسیان ۵ دقیقه با ماشین، تا باغ فین ۱۹ دقیقه با ماشین و تا حمام تاریخی سلطان امیراحمد ۴ دقیقه راه است.
اقامتگاه سنتی مهینستان راهب


این خانه که یادگار دوران قاجار است، حالا از اقامتگاههای سنتی شهرکویری کاشان محسوب میشود. مهینستان راهب از سه حیاط اندرونی، بیرونی و حیاط خدمه تشکیل شده است و اینطور معروف است که خانمی به اسم مهین خانه را خریده و دست به بازسازیاش زده و برای همین اسم مهینستان است.
از جذابیتهای اقامت در اینجا را زندگی در مکانی سنتی با امکاناتی کاملا مدرن بر میشمارند. مرمت خانه شاه یلانی یا مهین سرای راهب سال ۱۳۸۹ آغاز و در سال ۱۳۹۳ به اتمام رسید. این اقامتگاه که در مرکز محله قدیمی درب باغ کاشان واقع شده، از طرف سازمان میراث فرهنگی به عنوان لوکسترین اقامتگاه تاریخی انتخاب شده.
امکانات: گشت درون شهری، اینترنت، صندوق امانات، رستوران، کافیشاپ، پارکینگ و لباسشویی
قیمت: هزینه یک شب اقامت در اتاق دو تخته این اقامتگاه به همراه صبحانه ۶۰۰هزار تومان است.
آدرس: کاشان، خیابان فاضل نراقی، کوچه فرهنگ ۳۱٫ هتل مهینستان راهب به بیشتر آثار تاریخی کاشان از جمله خانه تاریخی طباطباییها، خانه بروجردیها، باغ فین و بازار تاریخی کاشان نزدیک است.
اقامتگاه سنتی سرای امیر کاشان


اگر دلتان اقامت در یک خانه سنتی بیریا را میخواهد، پیشنهاد ما اقامتگاه سرای امیر کاشان است. این اقامتگاه که گرمایش زمستانی آن کرسی سنتی است، خانهای به جا مانده از دوران پر هیاهوی قاجار است و عمر بنای آن به ۱۵۰ سال میرسد. حالا یک سال از بازسازی این اقامتگاه سنتی میگذرد و از سال ۱۳۹۷ میزبان مسافران کویر دوست است.
مدیران این اقامتگاه برای حفظ سنتها، اتاقها را بدون تلویزیون و یخچال اجاره میدهند و تنها یک یخچال عمومی در هتل موجود است. اقامتگاه سرای امیر کاشان دارای ۸ اتاق است و اتاقهای طبقه پایین آن فاقد حماماند.
امکانات: صندوق امانات، امکان شارژ وسایل الکترونیکی، رستوران، لاندری، خدمات باربری و خدمات تور کاشانگردی
قیمت: هزینه اقامت در یک اتاق دو تخته آن به همراه صبحانه ۲۳۱هزار تومان است.
آدرس: کاشان، خیابان فاضل نراقی، فرهنگ سوم، پلاک ۵٫
اقامتگاه سنتی سرای ملک کاشان


سرای ملک کاشان یک اقامتگاه بومگردی است که عمری ۱۰۰ ساله دارد. این بنای به یادگارمانده از دوره قاجار، از خشت و گل ساخته شده و شیشههای رنگی کار شده در پنجرههایش یادآور خاطرات و نوستالژی بسیاری از ما محسوب میشود.
این اقامتگاه دارای ۸ اتاق با سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی است و اتاق ترنج، محراب، نیلوفر، زنبق، اشرفی، اسلیمی، شاه عباسی و خلوتسرا، نامهای این ۸ اتاق است.
امکانات: تور کاشانگردی، اینترنت، لاندری، خدمات تهیه بلیط و رستوران
قیمت: برای اقامت در یک اتاق ۲ تخته سرای ملک به همراه صبحانه باید ۳۸۰ هزار تومان پرداخت کرد.
آدرس: خیابان شهید رجایی، خیابان آیت الله مدنی، کوی فخر آور.
هتل نگارستان کاشان


تا اینجا به شما اقامتگاههای سنتی کاشان را معرفی کردیم. اما هتل نگارستان، از هتلهای مدرن کاشان است. این هتل ۳ ستاره دارای اتاقهایی با امکانات نسبتا مدرن است. هتل، در سال ۹۰ به بهرهبرداری رسیده و برای مسافرینی که تمایلی برای اقامت در سراهای سنتی ندارند، گزینه مناسبی است. این هتل دارای ۵۶ اتاق است.
امکانات: رستوران، فست فود، رستوران فرنگی، ماساژ غیررایگان، پارکینگ روباز
قیمت: برای اقامت یک شبه در یک اتاق دو تخته این هتل به همراه صبحانه باید مبلغی معادل ۳۳۷ هزارتومان پرداخت کنید.